Formulár A1 pre prácu v zahraničí možno vybaviť elektronicky rýchlejšie

Schválené od 03.06.2024
[03.06.2024]

Oznam Sociálnej poisťovne


Sociálna poisťovňa pripomína klientom, aby v prípade podávania žiadosti o prenosný dokument na účely práce v zahraničí tzv. PD A1 využívali elektronické formuláre.
  • V prípade podania žiadosti o PD A1 prostredníctvom elektronického formulára je možné, že vybrané typy žiadosti o PD A1 budú vybavené do 24 hodín, čo však neplatí pre podanie prostredníctvom všeobecného podania. 
  • Zároveň žiadosti o PD A1 podané prostredníctvom elektronického formulára sú vybavované rýchlejšie z dôvodu, že nie je potrebné ich evidovať v rámci systémov Sociálnej poisťovne (automatická evidencia) na rozdiel od zaslaných žiadostí o PD A1 podaných prostredníctvom všeobecného podania.
Čo sa stane, ak podáte žiadosť o PD A1 elektronicky prostredníctvom všeobecného podania ?
  • Všeobecné podanie, ktorého prílohu tvorí žiadosť o PD A1, je aktuálne možné zaslať aj bez jeho podpísania zaručeným elektronickým podpisom (ZEP), pričom ak Sociálnej poisťovni bude doručené všeobecné podanie bez platného ZEPu,  takéto podanie Sociálna poisťovňa neakceptuje a vyzve na opätovné podanie žiadosti o PD A1 prostredníctvom elektronického formulára.
Sociálna poisťovňa zároveň pripravila k uvedenej problematike aj podcast „Prenosný dokument A1 - PD A1: Takto oň požiadate elektronicky a odpoveď dostanete do 24 hodín“.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu