Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška o mäsových výrobkoch
Do medzirezortného pripomienkového konania bol predložený návrh novely vyhlášky o mäsových výrobkoch v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia, ktorým sa navrhuje:
- doplnenie definície pojmu „koncentrovaný mäsový vývar“, ktorý výrobcovia zvyknú označovať pojmom „demiglace“.
- doplnenie definície pojmu mäsová polievka. Toto doplnenie je opodstatnené tým, že na trhu už dlhšiu dobu figuruje takýto druh výrobkov, no v predmetnej vyhláške neboli zaradené.
- zmena teploty pri manipulácii a umiestňovaní mäsových výrobkov na trh zo 4 °C na 7 °C pri mäkkých mäsových výrobkoch, varených mäsových výrobkoch, pečených mäsových výrobkoch a mäsových polokonzervách. Prijatie tejto zmeny je opodstatnené, nakoľko slovenskí výrobcovia mäsových výrobkov sú v nevýhode oproti zahraničným výrobcom.
- pri manipulácii a uvádzaní chladených mäsových výrobkov na trh predovšetkým v letných mesiacoch, je prípustné krátkodobé zvýšenie teploty najviac o 2 °C na povrchu. Krátkodobý v tomto prípade znamená nevyhnutný časový úsek, počas ktorého dochádza k manipulácii s chladenými mäsovými výrobkami, napr. pri naložení a vyložení z dopravného prostriedku, zo skladu.